יום רביעי, 22 בפברואר 2012

פייסבוק נותן לך כנפיים - גם אם אין לך פרופיל משתמש

רציתי לשתף אתכם בהזדמנות מאוד גדולה שנפלה בחלקי, בקיץ תשע"א במסגרת אשכול הלמידה העצמית של התוכנית לתואר ראשון בניהול מערכות מידע:
במסגרת הלמידה העצמית בקיץ, כתבתי עבודת סמינר בהנחייתה של ד"ר רותי גפני. הסמינר היה בנושא: "בחינת הכדאיות של שימוש ברשת החברתית Facebook עבור סטודנטים לתואר ראשון בהנדסה". חשוב לציין שאין לי חשבון פייסבוק מפני שאני חוששת מההשפעות השליליות (התמכרות, בזבוז זמן, דחיית מטלות וכו').
הסיבה שבחרתי לכתוב על נושא זה היא מפני מאוד עניין אותי לגלות מה המחיר שסטודנטים משלמים בעקבות השימוש בפלטפורמה החברתית הזאת. הרי אנחנו כל הזמן מתרוצצים בין לימודים לעבודה והחיים שלנו מאוד אינטנסיביים בתקופה הזו של התואר. אז למה אנחנו מבזבזים כל כך הרבה מהזמן היקר שלנו על צפייה בתמונות של חברים, התכתבויות בצ'טים, פרסום תגובות ועדכונים בדף הפייסבוק?? ואולי, זה בעצם לא כזה נורא כמו שזה נשמע...?

בכל אופן, החלטתי לבדוק את הנושא, והקבוצה שהתמקדתי בה היא סטודנטים לתואר ראשון בהנדסה (חשמל, מכונות, תוכנה וכו' ) שידועים בכך שזמנם יקר מפני שיש עליהם עומס רב. ולכן, פייסבוק עלול להוות איום על התהליך הלימודי שלהם.

באמצעות שאלונים, חקירת דפי אינטרנט של קבוצות שונות של סטודנטים להנדסה וניתוח עלות תועלת, בניתי תמונה שמאפשרת הבנה עמוקה יותר של ההשפעות העצומות של הרשת החברתית, שממנה הסטודנטים יוכלו להסיק בדבר הכדאיות השימוש ברשת.
לפני מספר חודשים לקראת סיום הכתיבה, קיבלתי הצעה מהמנחה שלי, ד"ר רותי גפני, לקחת את עבודת הסמינר שלי צעד אחד קדימה ולהפוך אותו למאמר אקדמי רשמי. התחלנו לתרגם את המאמר לאנגלית, לעשות שיפורים ולהעלות את הרמה על מנת שהמאמר יעמוד בדרישות הוועדה העולמית שאליה אנו מגישות את המאמר.
אני שמחה לבשר שהמאמר התקבל ע"י הוועדה!!
אני חייבת לציין שזו הייתה עבודה קשה, אך מהנה! התעסקתי בשאלה שמאוד עניינה אותי שבמקרה גם מאוד רלוונטית בימינו. עצם העובדה שהתאפשר לי לקחת את השאלה הזו צעד קדימה ולכתוב עליה מאמר יחד עם רותי זה בהחלט דבר מאתגר ומרתק. זאת הייתה חוויה שאני אמליץ עליה בחום לכל מי שתיפול בחלקו הזדמנות שכזו.
אני רוצה בהזדמנות זו להודות לד"ר רותי גפני שנתנה לי את הזדמנות הזאת, זאת הייתה חוויה  מיוחדת במינה שלמדתי בה המון על עצמי.
לסיכום, אני ממליצה לכל הסטודנטים לעשות עבודות על נושאים שאתם מתחברים אליהם במסגרת הלמידה העצמית. זה הרבה יותר כיף וחוויתי!!
בהצלחה לכולנו במבחנים!!

מורן דרעי
סטודנטית בתכנית לניהול מערכות מידע

2 תגובות:

  1. כמה שאלות:
    א. איפה ניתן לקרוא לגבי תוצאות הסקר שביצעתן?
    ב. מה המסקנה הסופית, אם יש כזו, לגבי זמן השימוש והשפעותיו?
    ג. האם יש התייחסות לזמן שפייסבוק חוסך לסטודנטים (בין אם בתהליכים אקדמיים ובין אם אחרים - חברתיים, ארגוניים)? אני יכול לזרוק כמה דוגמאות טובות.

    השבמחק
  2. היי,

    להלן תשובות לשאלותייך:

    א. המאמר יפורסם בסביבות חודש יוני ובגוף המאמר (פרק ה- Results) יפורסמו התוצאות העיקריות ביותר מן הסקר. אני מאמינה שבחיפוש ב-Google scholar או במאגר הספרייה של המכללה תוכל למצוא את המאמר.
    ב. ישנן כמובן מסקנות סופיות אך אין תשובה חד משמעית כמו "לסטודנטים כדאי להשתמש בפייסבוק". המסקנה תלויה במספר פקטורים, למשל, האם אתה סטודנט להנדסה בשנה א' או בשנה מתקדמת יותר? וזאת מפני שאחת המסקנות היא שפייסבוק מועיל לסטודנטים בשנה א' בצורה משמעותית.
    ג. כן, קיימת התייחסות גם לזמן שפייסבוק חוסך לסטודנטים (למשל, בחיפוש חומרים אקדמיים).

    אשמח לענות על שאלות נוספות.
    המשך ערב נעים:)

    מורן.

    השבמחק